Puhe joulukadun avajaisissa

1.12.2021

Hyvät Joulun ystävät

Monille sukupolville joulukadun avajaisista on tullut se hetki, joka avaa virallisen joulunodotuksen. Vaikka maailma muuttuu ja modernisoituu, on joulu monelle se hetki, jossa palataan lapsuuden perinteisiin ja tapoihin – vaikka edes hetkeksi.

Meillä monella on varmasti jokseenkin ristiriitainen olo. Kulunut viikko ja koko marraskuu on ollut lämmintä ja sateista ja viralliset Joulukadun avajaiset eivät tule ensimmäisinä keleistä mieleen. On varsin pimeää ilman lunta ja se varmasti vaikuttaa meidän jokaisen tunnelmaan.

Mutta Joulun ei tule olla pelkästään Black Fridayn kaltaisia teemapäiviä tai tonttuja poroineen. Joulunodotuksen tulee olla muuta kuin pinnallisia tekijöitä. Joulu pitää löytyä jokaisen sydämen sopukasta. Tätä ajatusta on syytä korostaa, kun olemme joutuneet koronakurjimuksessa muuttamaan totuttuja tapojamme, vähentämään kohtaamisia läheistemme kanssa ja monissa tapauksissa olemaan huolissamme taloudellisesta turvallisuudestamme.

Aikaistuuko Joulu vuosi vuodelta. En tarkoita sitä, että meilläkin saattaa löytyä kausivalot jostain ikkunasta ympäri vuoden, vaan ovatko kaupoissa iloiset ja tutut rallatukset aikaisemmin kuin ennen. Onko televisiossa ja mainoslehtisissä lahjavinkit liian aikaisin?

Mielikuvia ja tavaroita myydään jo täyttä päätä. Määrä on korvannut monesti laadun joululahjoissa, vaikka niihin käytetyt rahamäärät ovat nousseet vuodesta toiseen.

Hyvät kuulijat

Someron yrittäjien puolesta Toivon, että tänä jouluna jaksat huomioida hyvällä ihmisiä ympärilläsi, edes yhtä. Ja että joku huomioi myös sinut hyvällä. Ei sen tarvitse olla isoa. Iloa, valoa ja rauhaa meille kaikille.