Puhe Joulukadun avajaiset 2022

18.11.2022

Arvoisat lapset, naiset, miehet ja pukki muorineen!

Tänään avaamme jo ties monennenko kerran Someron Joulukatua. Tämä perinne on monille lähtölaukaus valojen virittämisessä, Joululaulujen soittamisessa ja näyteikkunoiden tuunaamisessa Joulukuosiin. Vuosi vuodelta kartsamme on tullut viihtyisämmäksi ja koristellummaksi, vaikka nousseet sähkölaskut ja vaatimukset energian säästämisestä uhkaavatkin valojen vilkkumista.

Joensuuntie on ollut viime vuosina aktiivisessa keskustelussa, miten sen liikenneturvallisuutta voisi parantaa ja vaaratilanteita vähentää. Töyssyt ja kavennukset häiritsevät pääsääntöisesti niitä henkilöitä, jotka joka päivä ajavat oikein ja huomaavaisesti, mutta muutamaan hurjastelijaan ei tepsi kuin valvonnan lisääntyminen. Toivottavasti tapahtuneet nuorten ulosajot vaikuttaisivat asenneilmapiiriin ja driftingiä harrastettaisiin vain suljetuilla pihoilla.

Keväällä saimme katukuvaan myös uusia ihmisiä. Venäjän raakalaismaisen hyökkäyssodan uhreja tuli Somerolle perustettuun vastaanottokeskukseen. Yhteiselo on ollut mutkatonta ja heidän auttaminen kiitettävää. Ukrainalaisia on jo yli 300 henkilöä.

Hyvät Joulun ystävät

Meillä monella on varmasti jokseenkin ristiriitainen olo. Koko marraskuu on ollut lämmintä ja sateista ja viralliset Joulukadun avajaiset eivät tule ensimmäisinä keleistä mieleen. On varsin pimeää ilman lunta ja se varmasti vaikuttaa meidän jokaisen tunnelmaan. Onneksi seuraavan seitsemän päivän pieni pakkanen kuivattaa luontoa.

Mutta Joulun ei tule olla pelkästään Black Fridayn kaltaisia teemapäiviä tai tonttuja poroineen. Joulunodotuksen tulee olla muuta kuin pinnallisia tekijöitä. Joulu pitää löytyä jokaisen sydämen sopukasta. Tätä ajatusta on syytä korostaa, kun olemme joutuneet kulkutautikurjimuksessa muuttamaan totuttuja tapojamme, vähentämään kohtaamisia läheistemme kanssa ja monissa tapauksissa olemaan huolissamme taloudellisesta turvallisuudestamme.

Mielikuvia ja tavaroita myydään jo täyttä päätä. Määrä on korvannut monesti laadun joululahjoissa, vaikka niihin käytetyt rahamäärät ovat nousseet vuodesta toiseen. Somerolla on vielä useita erikoisliikkeitä, joista laadukkaat ja kestävät lahjat kannattaa hankkia.

Someron yrittäjien puolesta Toivon, että tänä jouluna jaksat huomioida hyvällä ihmisiä ympärilläsi, edes yhtä. Ja että joku huomioi myös sinut.

Pääministerin ohjeiden mukaan, Iloa, valoa ja hauskuutta meille kaikille.